2009. május 25., hétfő

Fahéjas és egyebes csiga


1/2 l langyos vízben feloldok 5 dkg cukrot és felfuttatok benne egy csomag (5 dkg) élesztőt. Amíg felfut, kimérek 40 dkg grahamlisztet, 15 dkg zabpehelylisztet, 45 dkg finomlisztet, 5 dkg búzacsírát, 1 tk sót. Az élesztős vizet 70 ml olajjal együtt a keverékre öntöm és simára gyúrom (ha nem elég lágy, kis vizet még lehet hozzá tenni). Kétszeresére kelesztem, aztán három részre osztom és a három cipót egyenként vékonyra nyújtom. A lapokat megkenem olajjal, meghintem cukorral (nem kell sok, de mindenhova jusson), egyenletesen rászórom a tölteléket (diót, mákot, fahéjat, kókuszt, kakaót/karobot, kókuszt-kakaót/karobot vegyesen), elosztok rajta egy marék mazsolát, (az eredeti receptben 1/3-1/3 csészényi cukor, töltelék ill. mazsola szerepel, nekem az cukorból sok, dióból pl. kevés) feltekerem és 1,5-2 ujjnyi szeletekre vágva sütőlapra rakom. Ott még 1/2 órát kelesztem, majd 150 fokon kb. 25 percig sütöm.

Ha a sütőlapon túl közel rakjuk egymáshoz a tekercseket, megmutathatjuk a gyerekeknek, hogyan lesz a méhek lépjében minden sejt hatszög alakú :)

A recept forrása a Newstart konyha c. könyv. Newstartos vegán receptek még itt.

2009. május 10., vasárnap

meggyes-mákos


Renáta lét-tudatos konyhájának finomságai között találtam egy meggyes-mákos receptet. Minimális módosítással így készítettem el:

5 dl darált mákot, 5 dl lisztfélét (2 dl grahamlisztet, 2 dl finomlisztet, 0,5 dl búzakorpát, 0,5 dl búzacsírát), 1,5 dl cukrot és 3 tk szódabikarbónát jól összekeverek, majd hozzáöntök 5 dl vizet és egy-két evőkanálnyi citromlevet (ha fagyasztott gyümölcsöt használok, a levét is bele lehet önteni). Ezzel is jól elkeverem és egy tepsibe terítem. Megszórom friss vagy fagyasztott meggyel és 200 fokon kb. 40 percig sütöm (míg a széle barnulni nem kezd).

Ha kisült, kevés porcukorral is megszórhatjuk, de így is elég édes.

Sárgabarackkal is finom volt és szeretném cseresznyével is kipróbálni.

2009. május 1., péntek

rácsos


20 dkg finomliszt, 20 dkg Graham liszt, 5 dkg búzakorpa, 5 dkg búzacsíra, egy csipet só és egy zacskó sütőpor keverékével elmorzsolunk 25 dkg Liga margarint, majd hozzákeverünk 15 dkg porcukrot és 10 dkg darált diót (más olajos magot is használhatunk helyette vagy el is hagyhatjuk). Fahéjat, reszelt citromhéjat adunk hozzá. Kevés vízzel tésztát gyúrunk belőle és fél órára a hűtőbe tesszük.

2/3 részét tepsibe simítjuk és vastagon megkenjük lekvárral. A maradék tésztából rudakat sodrunk és a tetejére rakjuk. Közepes lángon (170 fok körül) kb. 25 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.