2011. március 31., csütörtök

Vannak a világban a jóemberek

Nem, ne is próbáljátok nekem megmagyarázni, hogy mind jók is vagyunk meg rosszak is. Ma ezt nem hiszem el.

Szóval vannak a jóemberek, mutatok is egyet itt ni, már amennyit a blogján keresztül látni belőle. Az ilyen jóemberek ráadásul csapatokat szerveznek, csupa jóemberből. Fogják a keverőtáljaikat,  meg tepsijeiket, és a sütőtől átmelegedett konyhájukban addig szorgoskodnak, míg valami szemnek-szájnak csábos finomságot kisütnek. És odaadják jóembereknek, akik a süti árát koraszülött babák gondozására, vagy most éppen Down-szindrómás kisgyerekek fejlesztésére ajánják fel.


Most megtiszteltek azzal, hogy engem is meghívtak maguk közé egy tortasütésre, így a 27 gasztroblogger altípusú jóember süteményei mellett az alábbi tortára is licitálhattok a segítsüti oldalán április 2-án szombaton 23:59-ig!

Tudom, hogy jó helyen mondom el mindezt, mert ide is nagyon sok, blogolvasó jóember jár ;)



Tojásmentes csíkos torta
(tejmentesen is elkészíthető)

Hozzávalók 
a lapokhoz egyenként:
9 dkg liszt
1/3 cs sütőpor 4 g
3 dkg cukor
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl víz
1 tk citromlé (fél citrom leve 3 felé)
1 ek olaj
5 ek dió / 5 ek mák / 4 ek kakaó

a krémhez:
 2 dl gríz
1/2 l tej
1/2 l víz
5-6 csapott ek cukor
(1 ek rum)
10 dkg margarin

a mázhoz:
1 tábla ét tortabevonó


Elkészítés
Összekeverjük a száraz hozzávalókat az egyik laphoz, majd beleöntjük a vizet, olajat és citromlevet. Elsimítjuk egy tortaforma aljában és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Így járunk el a másik két lappal is. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet: a grízt megfőzzük a tej és víz keverékében, majd megcukrozzuk és egy ek rumot keverünk bele. Amikor kihűlt, habverővel belekavarjuk a margarint is, majd megkenjük vele a lapokat és a torta külsejét. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk és a torta tetejére öntjük.



A sütemény Napmátka ünnepi torta és KatAnyaka piskóta receptjének felhasználásával készült.

5 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen ét tortabevonót használsz? Komolyan érdekel, mert amiket én ismerek, az mind tartalmaz lecitint, amit vagy tojásból, vagy szójából nyernek. Sőt, a legtöbb még valamennyi tejet is.
    Ez főleg a keresztfiamnál érdekes, mert olyan mértékben allergiás a szójára, hogy már a szójalecitin is elég neki ahhoz, hogy ronda ekcémás foltokkal legyen tele az arca.
    Tudnál konkrét terméket mondani? (Amiben e322 van, az nem ér, mert az ugyanaz, mint szójalecitin.)
    Én nem ismerek csak egy csokireszeléket, amiben a csomósodásgátló nem lecitin, hanem talkum, de ár/teljesítményben az olyan drága, hogy erre nem használható.

    VálaszTörlés
  2. A zserbónál írtam le, mit használtunk csoki helyett, amikor még Szirka sem ehetett szójásat:
    http://mentesreceptek.blogspot.com/2010/08/mama-zserboja.html
    Ennél gondolom, a margarin a neuralgikus pont, de ha abból van olyan, amit használni tudtok, akkor ez jó lehet.

    VálaszTörlés
  3. Eegen, ezt a fajta csokimázat ismerem, mi is így szoktuk, de a receptben nem ez van, hanem az, hogy egy tábla étbevonó... szerintem, ha nem táblás csokit használtok, akkor ne ezt írd a receptbe, mert félrevezető.

    VálaszTörlés
  4. Sajnálom, ha becsapottnak érzed magad, de azt hiszem, nem én tehetek róla. Sehol sem írtam, hogy lecitinmentes étbevonót használtam. A legtöbb szójaallergiás ehet lecitint, ezt mindenki maga tudja magáról és úgy készíti az ételeit. (Hittem én.)

    Ehhez a tortához rendes étbevonót használtam, így fényképeztem, így készítettem el azoknak, akik megvették a segítsütin. Őket tényleg félrevezettem volna, ha mást olvasnak és látnak, mint amit kapnak.

    Komolyan nem hittem volna, hogy vannak, akik képesek egy nyomorult receptes blogba is belekötni.

    VálaszTörlés
  5. Nem bele akartam kötni egy nyomorult receptes blogba, nem is írtam volna, ha nem képzeltem volna azt, hogy tudsz valamit, amit én nem.
    Tudniillik én már rengeteg időt töltöttem el azzal, hogy lecitin mentes csokoládét találjak, és eredetileg csak ezért írtam, hátha te tudsz ilyet. (Tesóm házilag készít csokit, de az nem olyan, mert már szobahőmérsékleten olvad.)
    Ha belekötésnek érzed, akkor bocsánat, remélem, jobban érzed magad.

    VálaszTörlés