2014. október 6., hétfő

Legjobb vegán piténk

 


Pitében nem lehet nagyon eredetit mondani, az alapösszetevők ugyanazok, de nálunk ez az a változat, ami a legjobban bejön. (Vagyis ez maga több változat egyben) Egy nagy tepsire való (amit a tűzhelyhez adtak) telik ki belőle.

Ezekből gyúrom a tésztát:

150 g zabpehelyliszt
150 g Grahamliszt
100 g darált dió (Ha nincs dió, vagy valaki nem eheti, finom liszttel is működik. A dió különösen frissen teszi különlegesen ropogossá, ha másnapi fogyasztásra szánjuk, már nincs olyan nagy jelentősége. De aki teheti, egyszer mindenképpen kóstolja meg frissen, dióval.)
1 cs sütőpor
2 csapott ek cukor
csipet só
1 tk citromlé
80 g Liga margarin
és annyi víz, hogy összeálljon puha, de nem ragacsos tésztává (aki tejterméket is fogyaszt, víz helyett tejfölt használjon)

Csak annyi ideig áll, míg a gyümölcsöt elkészítem (vagy annyit sem, ha van segítség :) ). Legalább 1,5 kg almát, szilvát (vagy a kettőt vegyesen) tisztítok, darabolok. A feldarabolt gyümölcsöt egy fazékba teszem, megszórom őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. 3 ek étkezési keményítőt a lehető legkevesebb vízben feloldok, ráöntöm a fűszeres gyümölcsre és kevergetve felforralom (míg a keményítő fehérből átlátszóvá válik). Korábban úgy csináltam, hogy a keményítőt csak összekevertem a gyümölccsel és nem főztem fel előtte - nem volt rá panasz, de a gyümölcsök tetején néhol meglátszott a fehér keményítőpor és nem volt szép.

Nem felejtettem ki a cukrot, az nem kell bele. (Aki megszokta a halálracukrozást, az elsőre tehet bele mondjuk 2 kanállal, de azért ne felejtsük el, hogy az almát gyümölcslevekben édesítésre használják, a szilvát régóta cukor nélkül teszik el lekvárnak, szóval nem hiányzik ebből a plusz cukor.)

A tészta nagyobbik részét (kb. 2/3) akkorára nyújtom, alakítom, hogy a tepsi alját befedje és kicsit az oldalára is fel tudjam hajtani. Belesimítom a gyümölcsöt és a tetejét a maradék tésztával díszítem/félig-meddig lefedem. A legegyszerűbb a kinyújtott tésztából derelyeszaggatóval csíkokat szabni, de ha az alkalom úgy adja, szépen is fel lehet díszíteni.

Tejfogyasztóknak ajánlom a túrós változatot: ehhez 1 kg túróba keverem a 3 ek keményítőt és 2 ek cukrot is, ezt teszem alulra, és a gyümölcsöt a fűszerekkel (keményítő nélkül) a tetejére - minden más ugyanaz.

Addig sütöm, míg a tészta pirulni kezd és a gyümölcsök puhák.



Szilvás pite őszi ünnepre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése