2009. szeptember 14., hétfő

Francia kenyerek 2.: Fougasse (metszett lepény, francia perec)


Nagyon sok változata van, ahány ház, annyi fougasse. Két finom alaprecept:


krumplis fougasse

800 g liszt (pl. 500 g graham, 300 g finom)
350 g krumpli
2,5 dl főzőlé
1 csomag élesztő
1 ek cukor
2 ek olivaolaj
2 ek friss vagy 2 tk száraz fűszer
2 tk só

Kenyérsütő géppel megdagasztjuk, megkelesztjük. Kerek cipókat formázunk, a sütőpapíron kilapítjuk, bevagdossuk és a réseket széthúzzuk. A sütőben 50 fokon 20-25 percig kelesztjük, majd feltekerjük 210 fokra és kb. 25 perc alatt kissé pirosra sütjük. A sütő aljában végig legyen egy kis lábas víz.sima vagy töltött fougasse

¼ csésze olajat, 2 ¾ csésze kézmeleg vizet, 1 ek cukrot, 1,5 tk sót és egy csomag élesztőt összekeverünk egy nagyobb, zárható edényben (egy csésze = 2,5 dl). Ha elkezd felfutni, már mérhetünk is bele 800 g lisztet (500 g lehet grahamliszt, 300 g finomliszt). Összekavarjuk (használhatunk kanalat, hogy ne ragadjon bele a kezünk). 2 órán át kelesztjük, majd felhasználjuk vagy lefedve betesszük a hűtőbe, ahol akár 12 napig is tárolhatjuk. Én az egyik felét frissen szoktam megsütni, a másik felét másnap vagy este megkavarom és a következő 2 nap használom fel.

A tészta nagyon lágy, amikor kiveszünk egy adagot, rögtön forgassuk meg lisztben, hogy formázni tudjuk. A krumplis fougasse-nál leírt módon sütjük vagy különböző töltelékeket keverhetünk a tésztába: a cipókat kilapítjuk, megszórjuk a töltelékkel, összehajtjuk majd újra kilapítjuk, bevagdossuk, kelesztjük és sütjük.

Használhatunk fekete olajbogyót fokhagymával


vagy aszalt paradicsomot házi pesztóval és fokhagymával.


A tésztából kis cipókat formázva ilyen lepénykéket süthetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése