2009. március 9., hétfő

fánk


2,5 dl meleg vízben felolvasztok 5 dkg Liga margarint és feloldok 5 dkg cukrot meg egy csipet sót. Amikor már nem túl meleg, belemorzsolok 2 dkg élesztôt. Amíg felfut, kimérek fél kg lisztet, ebből 20 dkg lehet teljes kiőrlésű. Az élesztős löttyöt egy fél dl rummal beleöntöm a lisztbe és összegyúrom. Vagy géppel (nekem ez nem vált be, mert felszedi a tésztát a keverője és beleragad) vagy egy késsel vagy fakanállal. Másfélszeresére kelesztem, aztán ujjnyira nyújtom és kiszaggatom. Még egy fél órát kelesztem. Közepesen meleg, bő olajban kisütöm úgy, hogy először azt az oldalát teszem felülre, ami a deszkán alul volt. Az eredeti recept szerint először fedő alatt kell sütni, míg meg nem fordítjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Papírra szedjük, forrón porcukrozzuk.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Bár régi a recepted, szólok, hogy nagyon jó és sósan sem utolsó :)
    ÉN így csináltam meg: http://vidorka.blogspot.com/2011/04/metelohagymas-sonkas-puffancs-husvetra.html

    VálaszTörlés