2009. március 9., hétfő

pogácsa


Kb. 2 dl meleg vízben kis cukorral felfuttatok egy csomag (5 dkg) élesztőt. Egy kocka (25 dkg) Liga margarint meglangyosítok (lehet a meleg vízben olvasztani, így a hűtőből kivett margarin és a meleg víz is közepesen langyos lesz, ami az élesztőnek jó). Mindezt beleteszem 60 dkg lisztbe (20-30 dkg ebből teljes kiőrlésű, ill. mehet bele egy-egy nagy marék búzakorpa, búzacsíra is), amibe belekevertem kb. 2 mokkáskanál sót. Jól összegyúrom és kicsit kelni hagyom (kb. míg a sütő bemelegszik). Késsel becsíkozom (nem muszáj), kiszaggatom, közepes lángon (kb. 180 C körül) kisütöm.

Működik káposztás változatban is, akkor egy fél fej sóval-borssal párolt káposztát belehajtogatok: A kinyújtott lapra rákenem a káposzta felét, majd ezzel a módszerrel meghajtogatom. 10 perc pihentetés után a maradék káposztát is rákenem és megismétlem a hajtogatást. Csíkozás, szaggatás, sütés ugyanúgy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése