2009. március 9., hétfő

Zsemle


2,5 dl meleg vízben elkeverünk 5 dkg Liga margarint, egy teáskanál cukrot és 3 dkg élesztőt. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet: 15 dkg grahamliszt, egy-egy marék búzakorpa és búzapehely meg annyi finomliszt, hogy összesen 45 dkg legyen. 1 tk sót is tegyünk bele, majd öntsük rá a vizet a felfutott élesztővel. Gyúrjunk belőle sima tésztát és kelesszük letakarva egy fél órát, meleg helyen. Osszuk 16 részre, formázzunk belőle zsemlécskéket (elég kicsik lesznek) vagy rudakat és a tepsiben letakarva kelesszük még fél órát (közben melegedhet a sütő). Keleszthetjük a sütőben is 40-50 fokon, ekkor kevesebb idő is elég. Közepes lángon zsemleszínűre sütjük (kb. 20 perc, de figyeljük).

A tésztát negyedelve ilyen bucikat készíthetünk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése