2009. május 25., hétfő

Fahéjas és egyebes csiga


1/2 l langyos vízben feloldok 5 dkg cukrot és felfuttatok benne egy csomag (5 dkg) élesztőt. Amíg felfut, kimérek 40 dkg grahamlisztet, 15 dkg zabpehelylisztet, 45 dkg finomlisztet, 5 dkg búzacsírát, 1 tk sót. Az élesztős vizet 70 ml olajjal együtt a keverékre öntöm és simára gyúrom (ha nem elég lágy, kis vizet még lehet hozzá tenni). Kétszeresére kelesztem, aztán három részre osztom és a három cipót egyenként vékonyra nyújtom. A lapokat megkenem olajjal, meghintem cukorral (nem kell sok, de mindenhova jusson), egyenletesen rászórom a tölteléket (diót, mákot, fahéjat, kókuszt, kakaót/karobot, kókuszt-kakaót/karobot vegyesen), elosztok rajta egy marék mazsolát, (az eredeti receptben 1/3-1/3 csészényi cukor, töltelék ill. mazsola szerepel, nekem az cukorból sok, dióból pl. kevés) feltekerem és 1,5-2 ujjnyi szeletekre vágva sütőlapra rakom. Ott még 1/2 órát kelesztem, majd 150 fokon kb. 25 percig sütöm.

Ha a sütőlapon túl közel rakjuk egymáshoz a tekercseket, megmutathatjuk a gyerekeknek, hogyan lesz a méhek lépjében minden sejt hatszög alakú :)

A recept forrása a Newstart konyha c. könyv. Newstartos vegán receptek még itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése